Naujienos

Anykštėnas D. Dilys: jei bijai investuoti, prarandi pajamas

Anykščių labirintų ir laipynių parkus įkūręs Deividas Dilys prieš beveik dešimt metų viską pradėjo nuo vieno kukurūzų labirinto. 

Anykščiuose gimęs ir užaugęs verslininkas po studijų dirbo Vilniuje ir neketino grįžti į Anykščius, tačiau dabar jis įsitikinęs – už Anykščius nėra geresnės vietos gyventi su šeima ir auginti vaikus.

–Deividai, Anykščiuose įrengėte tiek daug pramogų: labirintų ir laipynių parką, apverstą namą. Kaip visa tai prasidėjo?

–Viskas prasidėjo prieš 9 metus. Tuo metu Lietuvoje turizmas dar tik skleidėsi, lietuviai keliavo nenoriai. Spontaniškai kilo idėja įkurti kukurūzų labirintą, todėl grįžau į gimtuosius Anykščius. Įsitikinęs, kad mūsų mieste paklausa tokioms pramogoms tikrai yra, pradėjau kurti laipynių parką, kitas pramogas. Taip viskas ir augo, lyg kūdikis: pradžioje galėjau įdarbinti 4 žmones, o šio sezono metu visuose parkuose darbavosi net 35 darbuotojai.

–Kodėl grįžote į Anykščius?

–Čia gimiau ir užaugau, tačiau įstojau į universitetą Vilniuje ir vis kartojau, kad niekada negrįšiu į Anykščius. Tačiau subrendus pasikeitė ir poreikiai – nebebuvau studentas, sukūriau šeimą ir norėjau prasmingai leisti laiką. Be to, neradau geresnės vietos už Anykščius, kur galėčiau auginti vaikus. Mūsų miestas yra žalia, maloni, saugi vieta. Jei norime, galime nuvykti į kiną ar teatrą Vilniuje arba Panevėžyje per tiek pat laiko, kiek užtrunka vilniečiai, gyvenantys sostinės pakraštyje.

–Su kokiais sunkumais susidūrėte verslo pradžioje?

–Nežinomybe. Daug kur šios idėjos jau buvo pritaikytos, tačiau Lietuvoje labirintų parkų nebuvo. Negalėjau jų pamatyti savo akimis, paliesti, kad suprasčiau, ką norėčiau padaryti pats. Nežinojau, ar lankytojams patiks – dvejus metus nuolat dirbęs su labirintu pamiršau tą nuostabos jausmą ir pradėjau manyti, kad jis nebus įdomus! Dabar atvykę lankytojai sako „oho!“ ir bent jau didžioji dauguma jų išvyksta patenkinti.

–Nors daug veiklos vykdote Anykščiuose, esate pastatęs apverstą namą ir Druskininkuose. Ko, palyginus su Druskininkais, Anykščiams trūksta?

–Anykščiuose veiklos yra visiems. Čia yra Puntuko akmuo, Laimės žiburys ir daug kitų nemokamų kultūrinių objektų. Į Druskininkus žmonės atvyksta kelioms dienoms, todėl ten nėra tokio didelio sezoniškumo, kaip Anykščiuose. Jei turėtume spa centrus, galinčius apgyvendinti mažas ir didesnes svečių grupes, Anykščiuose žmonių srautas išsiskirstytų ir į darbo dienas, o veikla nenurimtų ir žiemą.

–Sukaupėte nemažai patirties. Ar dabar darytumėte ką nors kitaip?

–Dabar, pradėdamas viską iš naujo, nebebijočiau skolintis, ieškoti finansavimo. Tai yra svarbiausias klausimas, kuriuo pasikeitė mano požiūris per šį laiką. To išmoko turizmo sektorius: po sezono pamatai, kad jei prieš sezoną būtum pasiskolinęs ir sukūręs kelias pramogas, jos jau būtų pradėjusios atsipirkti, neštų papildomas pajamas. Be to, šiais metais atvykęs žmogus kitąmet gali nebeatvykti. Jei nesuteiksi paslaugos dabar, jis nepasinaudos ja ir ateityje, o investuoti nepasiryžęs verslininkas praras pajamas. Žinoma, skolinimasis sukuria riziką, todėl finansavimo reikia kreiptis ne į greituosius kreditus, o ieškoti normalaus finansavimo šaltinio. Tokiu pavyzdžiu yra ES Verslumo skatinimo fondas. Per jį finansavimą gaunantis verslininkas pasidalina riziką su fondu, todėl priežasties baimintis yra dar mažiau. Kai mudu su partneriu planavome pastatyti apverstą namą Druskininkuose, jam finansavimą iš Verslumo skatinimo fondo gavome per kredito uniją.

–Anykščiuose veikia viena didžiausių Lietuvos kredito unijų. Kaip tapote jos nariu?

–Kaip fizinis asmuo kredito unijos nariu tapau prieš šešerius metus. Po to, prieš dvejus-trejus metus, mano įmonė taip pat tapo unijos nare. Tuo metu jau ieškojau finansavimo, tačiau Anykščiuose užsidarinėjo bankų padaliniai. Nenorėjau kiekvieną kartą vykti į banko padalinį kitame mieste, juk visada paprasčiau, kai gali viską susitvarkyti savo mieste. Užėjęs į kredito uniją labai greitai gavau visą informaciją, buvo paprasta. Čia man tiko visos sąlygos.

–Kuo kredito unija skiriasi nuo banko?

–Anykščių kredito unijoje viską galima atlikti greitai. Čia galima pačiam pasikalbėti su vadove. Be to, kai siekiau finansavimo, buvau pats atvykęs į paskolų komiteto posėdį su verslo planu ir dalyvavau paskolos svarstyme. Kai gali viską žmogiškai paaiškinti, bendrauti, procesas vyksta sklandžiau. Kredito unijoje gali gauti atsakymą dėl finansavimo per vieną-dvi savaites, toks greitis ir lankstumas yra pagrindiniai privalumai, dėl kurių neieškojau kitų variantų.

–Minėjote, kad nėra geresnės vietos auginti vaikus už Anykščius. Ar su tiek daug veiklų randate užtektinai laiko šeimai?

–Kuo toliau, tuo daugiau laiko pavyksta skirti šeimai, tačiau vis dar ne tiek, kiek norėčiau. Man pasisekė, kad turiu nuostabią, palaikančią žmoną, kuri supranta, kiek daug laiko reikalauja verslas.

Daugiau apie Deivido projektus galite sužinoti apsilankę www.nuotykiuslenis.lt bei www.labirintu-parkas.lt

Jei turite verslo idėją ir ieškote finansavimo šaltinio, visada galite kreiptis į Anykščių kredito uniją. Gaukite individualią finansinę konsultaciją el. paštu [email protected], telefonu 8 381 59290 ar užsukę į unijos būstinę adresu Dariaus ir Girėno g. 5 -51 Anykščiuose. Daugiau apie Verslumo skatinimo fondą galite sužinoti apsilankę: http://www.anyksciukreditounija.lt/paskolos/

Atgal